Så lagar du perfekt grillat kött

Grillning är en av de mest populära metoderna för att tillaga kött, och det finns många olika sätt att göra det på. Här är några viktiga steg för att få till ett perfekt grillat kött:

  1. Välj rätt kött. Det finns många olika sorters kött som passar bra att grilla, till exempel entrecôte, kotlett, kycklingfilé och korv. Välj en kvalitetskött med marmorering för bästa resultat.
  2. Marinera köttet. Genom att marinera köttet får det extra smak och saftighet. Använd en marinad gjord på olja, vinäger eller citronsaft, samt kryddor som timjan, rosmarin eller chili. Låt köttet marinera i minst ett par timmar, eller helst över natten i kylskåp.
  3. Värm upp grillen ordentligt. För att få ett jämnt resultat är det viktigt att grillen är varm innan du lägger på köttet. Tänd grillen minst 15-20 minuter innan du ska grilla, och se till att den är ordentligt uppvärmd.
  4. Grilla köttet på rätt sida. För bästa resultat bör du grilla köttet på den fettfria sidan först, och sedan vänd på det och grilla på den fettrika sidan. Detta hjälper till att se till att köttet blir saftigt och mört.
  5. Använd en termometer för att kontrollera innertemperaturen. För att säkerställa att köttet är tillagat ordentligt är det viktigt att mäta innertemperaturen med en termometer. Lämplig innertemperatur för olika köttsorter varierar, men som en allmän regel bör nötkött ha en innertemperatur på minst 63°C för medium, och minst 71°C för well done.
  6. Låt köttet vila efter grillingen. När köttet är klart bör du låta det vila i 5-10 minuter innan du skär upp det. Detta hjälper till att fördela köttsaften jämnt och gör köttet mörare och saftigare.

Följ dessa steg och du kommer att få ett perfekt grillat kött varje gång!